Në bisedë: doesfarë thotë hulumtimi i fundit për sklerozën e shumëfishtë?

Miliona njerëz në të gjithë botën jetojnë me sklerozë të shumëfishtë (MS), një gjendje që ndryshon jetën, progresive. Cili është shkaku i mundshëm i MS, dhe si po përparon hulumtimi mjekësor drejt trajtimeve më të mira? Ne i eksplorojmë këto pyetje dhe më shumë në podcast -in tonë të fundit në bisedë.

Skleroza e shumëfishtë do të thotë "shumë plagë". Shtë një gjendje kronike që prek kryesisht sistemin nervor qendror, ku veshja mbrojtëse e nervave në tru, palcën kurrizore dhe nervat optikë, të quajtur "myelin", ngadalë degradon.

Kohët e fundit, prova po shfaqet gjithashtu një përfshirje e sistemit nervor periferik në zhvillimin e kësaj gjendje.

Simptomat e MS ndryshojnë shumë midis njerëzve dhe variojnë nga vizioni i paqartë, mpirja dhe ndjesia e ndjeshme në gjymtyrët deri tek sëmundja progresive që mund të çojnë në paralizë.

Nuk ka kurë për MS, por ka ilaçe që mund të ndryshojnë rrjedhën e gjendjes. Hulumtimi

vitet e fundit ka përcaktuar disa gjëra në lidhje me faktorët e rrezikut. Për shembull, nivelet e ulëta të vitaminës D, pirja e duhanit, mbipesha dhe jetesa më larg nga ekuatori mund të rrisë rrezikun. Për më tepër, MS prek rreth tre herë më shumë gra sesa burra.

Ndoshta më intriguese, disa hulumtime kanë gjetur një lidhje midis MS dhe infeksionit me virusin Epstein-Barr (EBV). Ky është virusi që shkakton mononukleozë, ose "mono", nganjëherë i njohur edhe si "ethe gjëndra".

në fillim të këtij viti, prova më e fortë akoma që EBV mund të shkaktojë u shfaq në revistën shkencore.

Në podcast-in tonë të fundit në bisedë, ne folëm me Dr. Antje Ronneberger, një mjek i familjes 53-vjeçar nga Devon, Mbretëria e Bashkuar, e cila kohët e fundit u tërhoq për shkak të diagnozës së saj në MS. Ne gjithashtu folëm me Dr. Marianna Cortese, bashkëpunëtor i kërkimit në Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan në Boston, dhe bashkëautor i gazetës shkencore duke argumentuar se infeksioni EBV mund të jetë një shkak i mundshëm i MS.

Ky artikull ofron një rekord të redaktuar dhe të shkurtuar të lajmeve mjekësore sot në podcast të bisedës për MS. Ne kemi shtuar lidhje referimi në gjetjet kryesore të hulumtimit të përmendura në podcast. Ju lutemi dëgjoni podcast – më poshtë ose në platformën tuaj të preferuar – për diskutimin e plotë.

‘Mendova se kisha djegie’

Dr. Hilary Guite: Antje, si e dini se kishit MS?

Dr. Antje Ronneberger: Kjo është një pyetje shumë e vështirë sepse u desh shumë kohë [për të marrë një diagnozë]. Edhe pse unë jam një mjek vetë, i cili ndonjëherë ka të bëjë me një diagnozë të MS, nuk e dija që kisha MS. Unë thjesht ndjeva se kishte diçka të gabuar. Isha tepër i lodhur. Kjo ishte ndoshta simptoma ime e parë. Por siç e dini, të gjithë mjekët punojnë shumë, veçanërisht mjekët e familjes në Sh.B.A. Unë punova shumë gjatë, për shumë orë, dhe e vendosa atë në atë.

Kështu që mendova se kisha djegie sesa gjithçka tjetër. Pastaj simptoma ime tjetër ishte ndoshta probleme lëvizshmërie, probleme të ekuilibrit, atë lloj gjëje. Unë u bëra i ngathët dhe tepër i ngadaltë. Pra, ato ishin ndoshta simptomat e para.

Dhe më pas, ajo që është shumë e pazakontë për MS është se kam humbur shumë peshë, rreth 20 kilogramë, që nuk është aspak rregull, dhe nuk ju bëri të mendoni për MS. Por kjo më ndodhi, nuk jam i sigurt pse.

Ndoshta ishte stresi, por kjo është ajo që më solli të shoh mjekun tim dhe të bëj hetime sepse nuk mund të ndaloja humbjen e peshës.

Dr. Marianna Cortese: Sa kohë ju desh të diagnostikohej? Duhet të ketë qenë shumë e vështirë, pritja dhe pasiguria.

Dr. Ronneberger: Unë ndoshta kam pasur disa simptoma për rreth 10 vjet, ose ndoshta edhe 20, mendon neurologu im, sepse kam pasur probleme të ekuilibrit për një periudhë të shkurtër kohe 20 vjet më parë. Por le të themi 5 vjet, ajo u bë gjithnjë e më domethënëse [gjatë] 5 viteve të fundit.

Dr. Guite: Ju keni pasur një skanim të trurit, kjo ishte gjëja që vulosi diagnozën sepse ka kaq shumë mbivendosje me simptomat me të gjitha llojet e gjërave të tjera. Si arritët në pikën e skanimit të trurit?

Dr. Ronneberger: Epo, unë mendoj se lodhja ishte një arsye. Gjëja tjetër ishte se unë kisha një dobësi të caktuar në këmbën time të djathtë, e cila ishte vetëm atje nëse ecja për një kohë dhe unë shkelja mbi këmbën time të djathtë. Kështu që unë kam një rënie të këmbës tani. Kjo lloj u bë ngadalë e dukshme. Dhe kjo është arsyeja pse mjeku im i familjes kërkoi një skanim MRI të palcës kurrizore.

Vetëm pas kësaj ai më referoi tek neurologu i cili kërkoi një skanim të trurit të kokës time, sepse ai nuk dyshonte për MS. Neurologu i parë – të gjitha ekzaminimet e mia nga ai ishin në të vërtetë normale. Dhe pastaj unë pata skanimin e trurit, dhe ai më telefonoi disa ditë më vonë dhe tha që duket si demyelination dhe MS. Kështu ndodhi.

Dr. Guite: Myelin është veshja mbrojtëse që mbulon fibrat nervore. Pra, demyelination, a dëshiron ndonjë prej jush të shpjegojë se çfarë do të thotë në të vërtetë se si duket në skanim? >

Kjo mund të ndikojë në transmetimin e sinjalit të nervit dhe gjithashtu e bën nervin më të prekshëm ndaj dëmtimit pasi kjo qethje e mielinës është me të vërtetë atje për izolimin dhe mbrojtjen e neuronit. Kjo mund të çojë në një grup simptomash të ndryshme, siç po përshkruante Antje.

‘Nuk është e qartë se kush do të ketë një kurs më beninje ‘

Dr. Guite: Ka lloje të ndryshme të MS, a nuk janë aty? Ekziston një lloj që është progresiv, dhe më pas një lloj ku njerëzit kanë sulme me remisione dhe madje mund të kthehen në të vërtetë pothuajse në normale. Typefarë lloji keni, Antje?

Dr. Ronneberger: Unë kam marrë formën e relaksimit të heqjes.

Dr. Guite: Pra, kjo është më e zakonshme, a nuk është kështu? Sshtë rreth 85% e njerëzve që e kanë atë. Çfarë sjell sulmet? A është kjo e papritur, ju papritmas merrni atë që, si vizioni i paqartë apo marramendja?

Dr. Ronneberger: [Relapset e mia] janë shumë, shumë delikate. Kjo është arsyeja pse u desh kaq shumë kohë për të diagnostikuar [MS -në time]. Çfarë i sjell ato? Nuk jam i sigurt.

Në të vërtetë, unë do të pyesja Marianna nëse ajo ka ndonjë hulumtim më shumë në atë mënyrë. Por ata thonë se mund të jetë stresi, mund të jetë lodhja dhe infeksionet virale, pasi çdo virus e bën atë më keq dhe veçanërisht lodhje. Privimi i gjumit është një gjë tjetër.

Dr. Cortese: Fatkeqësisht, në fund të fundit, nuk është kuptuar mirë. Kjo është diçka që ne po studiojmë aktualisht në grupin tonë – pavarësisht nëse ata janë shënues që mund të na ndihmojnë të parashikojmë nëse dikush do të ketë një kurs më të rëndë sëmundjeje, më shumë sulme, por në fund të fundit nuk është kuptuar mirë.

dhe kjo është gjithashtu diçka me të cilën pacientët luftojnë kur marrin një diagnozë në mes të jetës së tyre. Nuk është e qartë se kush do prostamid shqip të ketë një kurs më beninj dhe një kurs më të rëndë.

dhe kjo gjithashtu mund të ndihmojë në zgjedhjen e trajtimeve më adekuate, më shumë trajtime të fuqishme nëse sëmundja do të shkojë më rëndë. Por ju e dini, trajtime më të fuqishme mund të kenë më shumë efekte anësore. Pra, kjo është një pyetje shumë e rëndësishme që komuniteti po heton, por nuk është kuptuar mirë.

Dr. Ronneberger: Dhe gjithashtu mund të ndryshojë nga një herë në tjetrin. Kështu që ju mund të filloni me një rast të butë ose të përparoni ngadalë, dhe atëherë papritmas mund të bëhet shumë më i rëndë dhe duke përparuar shpejt. Kjo është gjëja e çuditshme. Dhe ju kurrë nuk e dini se çfarë sjell nesër.

Dr. Guite: Whatfarë keni frikë më shumë?

Dr. Ronneberger: Humbja e pavarësisë, unë kam humbur tashmë shumë pavarësinë time. Dua të them, unë jam 53 vjeç, dhe kam nevojë për ndihmë për shumë gjëra.

dhe unë dikur isha me të vërtetë i pavarur dhe jashtëzakonisht aktiv, duke udhëtuar, duke bërë sport, jashtëzakonisht të shoqërueshëm, mund të thuash, dhe unë kam dashur të kem njerëz përreth, dhe [tani] gjithçka që po më bën me të vërtetë, me të vërtetë e lodhur dhe të lodhur dhe duhet të planifikojnë gjithçka.

definitelyshtë padyshim që ndryshon jeta plotësisht, dhe më është dashur të heq dorë nga puna ime. Dua të them, kjo ishte çështja ime kryesore kohët e fundit. Unë kam hequr dorë vetëm në fund të janarit. Kështu që unë do të vazhdoja të punoja të paktën pak. Por për fat të keq, kjo nuk do të jetë tani. Pra, kjo është një gjë e madhe.

Njerëzit po pyesin: "Si po vazhdoni me të?" Unë them: "Epo, ndjehem sikur diçka është amputuar." Reallyshtë me të vërtetë e tillë sepse unë gjithmonë doja të isha mjek që kur isha rreth 10.

kështu që nuk kishte asnjë mundësi tjetër për mua nëse nuk do të kisha qenë mjek, do të kisha qenë infermiere ose Kujdestar, ju e dini, në varësi të notave. Dhe unë nuk mund të bëj asnjë prej tyre. Tani, unë nuk mund të bëj ndonjë punë të paguar tani për shkak të pensionit tim. Pra, është shumë e vështirë. Kështu që unë jam duke kërkuar për një vend për të qenë në këtë moment.

MS dhe virusi Epstein-Barr

Dr. Guite: Marianna, çfarë keni mësuar në lidhje me fillimin e MS përmes hulumtimit tuaj në punimin e fundit në shkencë?

Dr. Cortese: Epo, në punimin e fundit, ajo që dallon është se diçka që ka qenë një agjent i dyshimtë për MS për një kohë të gjatë dhe hetohet nga shumë grupe në botë: Virusi Epstein-Barr Virus Duket tani, me këto gjetje të reja, të jetë shkaku kryesor i MS.

Ky [studim] është një përpjekje bashkëpunuese që filloi mbi 20 vjet më parë me ushtrinë e Shteteve të Bashkuara. Autorët e moshuar, mentorët e mi, Dr. Ascherio dhe Dr. Munger, me të vërtetë bënë punën e mamit në këtë projekt të tërë. Dhe u desh shumë për të mbledhur një grup kaq të madh.

[Ishte] një grup i personelit ushtarak amerikan, që përbëhej nga 10 milion individë, dhe ata dhanë në total 62 milion mostra serumi. Dhe në këtë grup, ne identifikuam ata që zhvilluan MS gjatë shërbimit të tyre ushtarak përmes rishikimeve të regjistrave mjekësorë. Kishte 955 individë [në total], dhe ne mund të hynim deri në tre mostra gjaku [për] 800 prej këtyre individëve.

Ne pamë që të gjithë ata por një person ishin të infektuar me EBV në kohën kur zhvilluan MS.

Dhe më pas, ne gjithashtu bëmë një analizë shtesë duke parë se kush ishte midis tyre ishte negativ për EBV në fillim të periudhës së detyrës ushtarake, dhe kishte vetëm 35. Pastaj, përmes [vijave] [vijuese] [ Periudha], 34 prej atyre serokonvertuar, që do të thotë se ata fituan EBV. Dhe pastaj, ata vazhduan të zhvillojnë MS. Pra, vetëm një nuk e ka serokonvert.

Ndër kontrollet, 107 ishin EBV-negative në fillimin. Vetëm 50% e serokonvertuar, dhe kjo korrespondon me shkallën aktuale të serokonversionit. Kjo është sa njerëz fitojnë EBV në moshën madhore në vit, kështu që kjo është si niveli fillestar.

dhe në individë që zhvilluan MS, ishte pothuajse gjithçka që Seroconverted, dhe kjo çon në vlerësimin e fortë të rrezikut. Kjo është [pse] duket sikur përvetësimi i EBV përkundrejt mbetur negativ për EBV çon në një rrezik të rritur 32 herë të zhvillimit të sëmundjes.

Kjo është arsyeja pse ne mendojmë se është shkaku kryesor i MS sepse asgjë që asnjë faktor tjetër rreziku nuk shikohet kurrë nuk vjen edhe afër kësaj. Por gjithashtu, një analizë shtesë tregoi rritje të një biomarkeri në gjak, gjë që tregon se tashmë ka diçka që po ndodh në tru, se tashmë po ndodh dëmtime aksonale nervore.

Ekziston një biomarkues tjetër që kemi matur, dhe ne me të vërtetë shohim që EBV madje paraprin rritje në këtë edhe kur pacienti nuk ka ende simptoma, por thjesht një rritje e biomarkerit në gjak.

Dr. Guite: Dua të them, me të vërtetë është mjaft e jashtëzakonshme. Kjo është aq e fortë sa lidhja midis pirjes së duhanit dhe kancerit të mushkërive. Por nëse mendoni për rreziqet absolute të pirjes së duhanit dhe kancerit të mushkërive – nëse pini duhan dhe vazhdoni të pini duhan gjatë jetës tuaj, diku midis një në 20 ose 30 persona që pinë duhan do të marrin kancer të mushkërive, ndërsa tani është një shkallë tjetër nëse jeni Duke folur për dikë me EBV. A mund të na çoni nëpër ato rreziqe absolute?

Dr. Cortese: Në një popullsi të rritur, rreth 95% janë të infektuar me EBV, u infektuan në një pikë të jetës së tyre dhe mbeten të infektuar me EBV. Pasi të merrni virusin, të mbeteni të infektuar, nuk mund ta pastroni trupin prej tij.

Nëse flasim për MS, numrat janë një në 200 deri në 400 individë që zhvillojnë MS. Ky është rreziku i jetës prej një në 200 deri në 400. Kjo varet nga gjinia, kështu që gratë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë MS. Kjo është arsyeja pse ekziston diapazoni.

Pra, po, një virus shumë i zakonshëm është në gjendje të shkaktojë një sëmundje relativisht të rrallë siç është MS. Dhe kjo mund të duket si një paradoks, por në të vërtetë është mjaft e zakonshme në biologji që viruset e zakonshëm mund të çojnë në sëmundje të rralla. Pra, në të vërtetë MS mund të konsiderohet një ndërlikim i rrallë i një infeksioni të virusit Epstein Barr në këtë pikë.

Dhe dua të them, është e njëjta gjë me kancerin e mushkërive, apo jo? Jo të gjithë ata që pinë duhan do të zhvillojnë kancer të mushkërive, vetëm se numrat janë pak më pak ekstreme, por janë të ngjashme këtu.

Problemi me krijimin e kauzalitetit

Dr. Guite: Pra Marianna, pse ka qenë kaq e vështirë të gjesh këtë shoqatë? Ka pasur një armë pirjeje të duhanit rreth Mono për një kohë të gjatë tani.

Dr. Cortese: Gjetjet nga shumë, shumë grupe ndër vite kanë qenë të qëndrueshme dhe me të vërtetë duke treguar EBV. Sidoqoftë, ishte shumë e vështirë të flasësh për kauzalitetin.

Për të folur për kauzalitetin, do të na duhet të zhvillojmë një provë të kontrollit të rastit. Ne do të merrnim dy grupe dhe do t’i ekspozonim një grupi në EBV, tjetri jo dhe do t’i ndiqnim me kalimin e kohës, deri në moshën 30-40 vjeç, dhe do të shohim se çfarë ndodh.

Një studim i tillë nuk është i mundur për arsye të dukshme. EBV është e përhapur, ju e merrni atë nga burime të tjera. Thjesht nuk është e mundur të bësh një studim të tillë, dhe gjithashtu jo etik.

dhe kështu që ne u përpoqëm të bënim në këtë studim në popullatën ushtarake është të gjeni studimin më të afërt të mundshëm. Ne donim të gjenim një grup individësh që nuk ishin të infektuar nga EBV dhe t’i ndiqnin me kalimin e kohës.

dhe kjo është arsyeja pse kryerja e një studimi të tillë është kaq e vështirë, sepse EBV është aq e përhapur, kështu që të gjesh individë që janë negativ për të filluar është e vështirë. [Për më tepër,] MS është një sëmundje relativisht e rrallë, kështu që të gjesh individë që ishin negativë në moshën madhore të hershme dhe më pas vazhduan të zhvillojnë MS është edhe më e vështirë.

Kjo çon në kërkesën e një numri kaq të madh në një grup kaq të madh. Dhe kjo është arsyeja pse nuk ishte e mundur të flisnim për kauzalitetin deri më tani.

Dr. Guite: Ku i lë kjo faktorë të tjerë rreziku, siç janë mungesa e vitaminës D, pirja e duhanit, mbipesha dhe stërvitja si mbrojtëse?

Dr. Cortese: Ekzistojnë faktorë të tjerë që janë shoqëruar vazhdimisht me MS, dhe ajo që ne mendojmë është se ato mbeten të rëndësishme pasi ne pothuajse të gjithë jemi të infektuar me EBV.

Këta faktorë, të tilla si nivelet e ulëta të vitaminës D, mund të modifikojnë më tej rrezikun e MS pasi të keni fituar EBV. Kështu që duket sikur EBV me të vërtetë bën rrezikun tuaj që të zhvillohet sëmundja, por më pas ka faktorë të tjerë të nevojshëm që modifikojnë më tej rrezikun tuaj.

Dr. Guite: Marianna, kam lexuar që EBV bie në limfocitet B përgjithmonë. Pra, nëse dikush ka një lloj relaksues të ms, a mendoni se është riaktivizimi viral ose diçka tjetër që po ndodh?

Dr. Cortese: Kjo është padyshim një mundësi. EBV mbetet – ne e quajmë atë "latente" – në qelizat B gjatë gjithë jetës. Ai fshihet në limfocitet B nga sistemi imunitar.

[megjithatë,] Ju nuk duhet të imagjinoni që çdo qelizë B ka EBV në të. Actuallyshtë në të vërtetë një në 100,000 deri 200,000 qeliza B që do të zbuloni EBV, por kjo është ajo që ndodh pasi të fitoni EBV. Shumica e njerëzve e fitojnë atë në fëmijëri, pa asnjë simptomë dhe do ta mbajnë virusin në qelizat B.

Virusi ka evoluar të fshihet me të vërtetë nga sistemi imunitar, dhe pastaj me ndërprerje do të riaktivizohet. Pra, ciklet infektive rinovohen, dhe virusi derdhet në pështymë, dhe kjo është rruga e transmetimit për njerëzit e tjerë.

dhe mund të na kujtojë një kurs të sëmundjes relaksuese, këto cikle riaktivizimi. Sidoqoftë, ne nuk e dimë [me siguri], kjo është padyshim një hipotezë. Në përgjithësi nuk është kuptuar dhe nuk është e qartë nëse EBV është gjithashtu i përfshirë në kursin e sëmundjes.

Studimi në shkencë nuk i përgjigjet asaj [pyetje]. Kjo është pyetja tjetër më e rëndësishme: Cili është mekanizmi themelor me të cilin EBV shkakton MS? Dhe në lidhje me këtë, në varësi të mekanizmit, [ne mund të konstatojmë] nëse është i përfshirë gjithashtu në përcaktimin se sa e rëndë do të marrë sëmundja.

rrugët e ardhshme për trajtim dhe parandalim

Dr. Guite: Pasi të keni kuptuar shkakun kryesor të një sëmundjeje, hapi tjetër është trajtimi. Atëherë, çfarë na tregon kjo për trajtimin për MS?

Dr. Cortese: Nëse EBV ishte gjithashtu i përfshirë në kursin e sëmundjes, si në përcaktimin nëse dikush ka më shumë relapsa ose përparon më shumë RAIdly, atëherë mund të imagjinoni që shënjestrimi i agjentit infektiv më drejtpërdrejt mund ta trajtonte sëmundjen në një mënyrë më të mirë.

dhe madje edhe një kurë bëhet një opsion. Por ka shumë "ifs"; EBV gjithashtu mund të krijojë një shkas dhe më pas të mos luajë më një rol pasi të fillojë sëmundja. Kjo është gjithashtu një mundësi. Por ne duhet ta kuptojmë atë më mirë.

Dr. Ronneberger: Indi nervor nuk është në gjendje të rigjenerohet lehtë, apo jo? Pra, edhe nëse gjeni një kurë për të hequr qafe EBV ose vaksinim, ose një antiviral, edhe atëherë, ju e dini, dëmi bëhet në një farë mënyre.

dhe të gjitha nervat preken – periferike, qendrore, gjithçka. Kështu që nuk jam i sigurt se çfarë do të ishte e nevojshme për ta bërë atë të rigjenerojë myelin. >

Dhe si mund ta parandalojmë që nervi të vdesë ose të bëhet aq i prekshëm sa nuk mund të pushojë? Këto janë të gjitha pyetje që janë disi të lidhura, por shumë të rëndësishme, dhe të gjitha fushat po hetohen veçmas.

Dr. Guite: Pra, ku i lë kjo trajtime si antitrupa monoklonal?

Dr. Cortese: Ilaçet më të fuqishme që kemi sot, antitrupat monoklonal të quajtur ocrelizumab dhe rituximab, në të vërtetë synojnë qelizat B. Mendoni për qelizat B si rezervuar i EBV.

Më shumë sesa të shtypni sistemin imunitar, ajo që mund të nënkuptojë është që ju të minimizoni qelizat B që kanë EBV në to. Pra, ky është një argument që mbase EBV luan një rol në kursin e sëmundjes.

Ajo që bëjnë këto ilaçe është minimizimi i qelizave B në dispozicion që qarkullojnë në gjak. Dhe ato janë shumë efektive kundër të paktën pjesës neuroinflamatore të sëmundjes, domethënë, relaps. Pra, ata janë pak si të shtënat me një top, ata synojnë qelizat B në përgjithësi dhe mund të çojnë në probleme të tjera.

Pra, nëse do të kishim më shumë trajtime të synuara, për shembull, antivirale, atëherë ndoshta mund të trajtonim më mirë MS, nëse EBV është i përfshirë. Pra, me të vërtetë, gjëja kryesore është të gjesh mekanizmat themelorë.

Dr. Guite: Cilat janë shpresat për parandalimin e MS?

Dr. Cortese: Ideja e një vaksine është e bukur, dhe shumë grupe kanë punuar për një vaksinë për vite me rradhë. Por është shumë sfiduese nëse mendojmë për MS.

sepse mund ta imagjinoni nëse njerëzit infektohen në fillim të jetës, kryesisht me EBV, atëherë një vaksinë e tillë do të duhet të jepet herët në jetë dhe gjithashtu të përcjellë imunitet steril gjatë gjithë jetës.

alsoshtë gjithashtu e vështirë për tu provuar. Nëse jepni një vaksinë në fillim të fëmijërisë, si do të ndiqni njerëzit në një gjyq për 30-40 vjet? Veryshtë shumë sfiduese.

Kështu që unë mendoj se frutat e varura më të ulëta janë me të vërtetë opsionet e trajtimit. [Ne kemi nevojë] për të kuptuar mekanizmat dhe më pas, të lidhura me ato që kuptojmë, të zhvillojmë trajtime më të synuara.

Dr. Ronneberger: Amazingshtë e mahnitshme ajo që po bëni. Dhe ju e dini, në 20 vitet e fundit, unë kurrë nuk do të mendoja se në jetën time si mjek, siç jam tani në fund të karrierës time, do të shihja kaq shumë sëmundje të ndryshme që po trajtohen, si [covid-19 ], dhe tani [potencialisht] MS.

  • Skleroza e shumëfishtë